Skip to main content

Over NESPEN

In 2001 is de ‘Netherlands Society for Parenteral and Enteral Nutrition’ (NESPEN) ontstaan uit de sectie Voeding en Metabolisme (SVEM) van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-enterologie (NVGE). NESPEN is tot 2019 een zelfstandig werkende sectie van de NVGE geweest. Vanaf 2019 is NESPEN een op zichzelf staande vereniging.

NESPEN stelt zich tot doel het bevorderen van kennis en de toepassing van deze kennis betreffende klinische voeding en metabole ziekten, alsmede de onderlinge beïnvloeding van voeding, voedingsstoffen, en door (ziekte ontregelde) metabole processen. NESPEN richt zich hierbij op een multidisciplinaire doelgroep: medici, pre-klinici, apothekers, voedingsdeskundigen, diëtisten, (voedings)verpleegkundigen en overige academici die geïnteresseerd zijn in voeding in zijn breedste toepassing.

Het NESPEN bestuur is qua leden net zo multidisciplinair samengesteld als de doelgroep waar het zich op richt. NESPEN is gelieerd aan én contactpersoon van ESPEN, de Europese vereniging voor klinische voeding en metabolisme. NESPEN verzorgt voor ESPEN het bloklidmaatschap. Sinds de oprichting van NESPEN in 2001, organiseert NESPEN op het gebied van klinische voeding en metabolisme symposia en congressen, stimuleert het onderzoek door het uitgeven van prijzen voor ingestuurde abstracts en proefschriften, en geeft het reisbeurzen voor bijvoorbeeld congresbezoek. NESPEN werkt ook samen met het Nationale Voedingscongres.