Nieuws

Onderwerp
Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) Implementation Survey
Lees meer
Gezocht: Associate editor
Lees meer
NESPEN: – herziene versie- Voedingsbeleid adviezen voor COVID-19 patiënten
Lees meer
Sollicitatie geopend voor ESPEN Early Career Faculty
Lees meer
ESPEN Education Grant
Lees meer
ESPEN webinar on Hospital Nutrition
Lees meer
Nieuwe FMS richtlijn Perioperatief Voedingsbeleid
Lees meer
Nutrition Winter School
Lees meer
ESPEN 2020 on-demand library
Lees meer
Indienen abstract ESPEN 2021
Lees meer
Webinar TPV in de praktijk
Lees meer
ESPEN: Guideline COVID-19
Lees meer
Helping to manage enterally fed patients in hospitals during COVID-19
Lees meer
Critical Care Specialist Group (CCSG) of the BDA Guidance on management of nutrition and dietetic services during the COVID-19 pandemic
Lees meer
COVID-19 – Ervaring voedingsbeleid in ziekenhuis Bernhoven – Uden, “Werken in een onwerkelijke situatie”
Lees meer
8TH ESPEN Symposium
Lees meer
Oproep voor aanmelding nieuwe Associate Editors of Clinical Nutrition
Lees meer
ESPEN Research Fellowships 2020
Lees meer

Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) Implementation Survey
uw input is nodig!


21 december 2022

In 2018 publiceerden wereldwijde voedingsexperts/-leiders een gestandaardiseerde aanpak voor de diagnose van ondervoeding: the GLIM Criteria for the Diagnosis of Malnutrition: A Consensus Report. De GLIM Implementation Working Group wil graag uw ervaring en mening horen rondom factoren die de implementatie van het GLIM framework in zowel praktijk als onderzoek kunnen beïnvloeden. De resultaten van de enquête zullen handvatten bieden voor de wereldwijde implementatie van GLIM. Uw deelname aan deze enquête is vrijwillig en door uw deelname geeft u toestemming. Individuele antwoorden op de enquête blijven anoniem. We schatten dat het invullen ongeveer 10 minuten duurt. Bij voorbaat dank voor uw deelname. 

Gezocht: Associate editor


3 mei 2022

Ben je geïnteresseerd om associate editor te worden bij een van de hoogst aangeschreven tijdschriften op het gebied van voeding (impact factor 7.3), meld je dan aan via onderstaand formulier (deadline 15 mei 2022).

NESPEN: voedingsbeleid adviezen voor COVID-19 patiënten


15 februari 2022 -herziene versie-

In 2020 heeft NESPEN een document ontwikkeld waarin advies wordt gegeven omtrent voedingsbeleid bij COVID-19 patiënten. In 2022 is er een revisie van het adviesdocument gepubliceerd. Het voedingsbeleid is indien mogelijk conform de geldende ESPEN en ASPEN richtlijnen. Er worden ervaringen gedeeld en adviezen voorgesteld, omdat er situaties lijken te zijn bij de COVID-19 patiënten, waarbij niet altijd de geldende richtlijnen gevolgd kunnen worden om verschillende redenen.

Het document is tot stand gekomen door ervaringen van dr. Ingrid Gisbertz en haar team (MDL-arts en hoofd voedingsteam, Ziekenhuis Bernhoven, Uden), het landelijk Netwerk Diëtisten IC en aangevuld via het nationaal netwerk van NESPEN bestuursleden. Adviezen zijn derhalve practice based en NIET evidence based.

Sollicitatie geopend voor ESPEN Early Career Faculty


15 februari 2022

ESPEN is op zoek naar jonge wetenschappers die onderzoek doen in het veld van klinische voeding en metabolisme en geïnteresseerd zijn om te participeren in de Europese voedingsgemeenschap. Is dit iets voor jou? Check dan de bijlage en /of de ESPEN website voor aanvullende informatie.

ESPEN Education Grant


10 februari 2022

ESPEN members kunnen een Educational Grant aanvragen om een training te doen in een van de gespecialiseerde centra in Europa en/of Azië. Deze training omvat meedoen aan internationale, nationale en/of regionale projecten ter bevordering van kennis en kunde aangaande klinische voeding. Alle informatie aangaande de verschillende participerende centra en hoe de Educational Grant aan te vragen is te vinden via onderstaande button.

ESPEN webinar on Hospital Nutrition


30 januari 2022

15-2-2022, 14.00-15.30 u

Verplichte, maar GRATIS, registratie

Nieuwe FMS richtlijn Perioperatief Voedingsbeleid


26 januari 2021

Per 26-1-22 is de nieuwe landelijke richtlijn over het perioperatieve voedingsbeleid verschenen

Nutrition Winter Webinar


27 november 2021

Op 25 januari, van 14.00 – 16.30 (UCT + 2) staat het Nutrition Winter Webinar gepland.

Speaker and topics

14.00 – 14.15 Welcome and information on Nutrition Winter School 14.15 – 14.45 Nutrition and COVID-19. Professor Usula Schwab, University of Eastern FInland 14.45 – 15.15 Vitamin D, immune health and COVID-19 Professor Martin Hewison, University of Birmingham 15.15 – 15.45 Probiotics, the nasopharyngeal microbiome and SARS-CoV-2 ,br>Professor Sarah Lebeer, University of Antwerp 15.45 – 15.55 A mini break 15.55 – 16.30 Detailed information about the upcoming Nutrition Winter School 2023, which will take place January 23-27 2023 in the Finnish Lapland

ESPEN 2020 on-demand library


14 januari 2021

De ESPEN congreswebsite 2021 gaat binnenkort live. In de tussentijd heeft u toegang tot de ESPEN 2020 on-demand bibliotheek.

Indienen abstract ESPEN 2021


14 januari 2021

Lever uw bijdrage aan de toekomst van klinische voeding en metabolisme door uw abstract in te dienen bij ESPEN.

Lees voor het indienen van uw abstract zorgvuldig alle instructies. Een paper mag niet worden ingediend als deze al internationaal is gepresenteerd. Dien uw abstract in voor 7 april 2021.

Webinar TPV in de praktijk


19 november 2020

Op donderdag 19 november, van 09.00 uur t/m 10.00 uur vindt het Webinar TPV in de praktijk plaats.

Heb je zicht op welke patiënten je in de thuissituatie behandelt of wil behandelen met TPV? Als gevolg van de nieuwe maatregel van ZINL worden alle kosten voor de toediening van TPV in de thuissituatie gedeclareerd door het ziekenhuis. Is je ziekenhuis al klaar voor de gevolgen van deze verandering? Weet je al hoe je straks de dienstverlening en de wekelijkse declaraties gaat organiseren? En hoe het zit met de OZP’s? Professor Mireille Serlie uit het Amsterdam UMC praat je op donderdag 19 november in een uur helemaal bij. Daarnaast krijg je voldoende mogelijkheid om vragen te stellen.

ESPEN: guideline COVID-19


3 april 2020

De COVID-19 pandemie stelt ongekende uitdagingen en bedreigingen voor patiënten en gezondheidszorgstelsels wereldwijd. Acute respiratoire complicaties die een intensive care-afdeling vereisen, zijn een belangrijke oorzaak van morbiditeit en mortaliteit bij COVID-19 patiënten.

Onderstaande guideline is ontwikkeld door Barazzoni R, Bischoff SC, Krznaric Z, Pirlich M, Singer P, onderschreven door de ESPEN-raad, ESPEN-verklaringen van deskundigen en praktische begeleiding voor voedingsmanagement van individuen met sars-cov-2-infectie.

Helping to manage enterally fed patients in hospitals during COVID-19


25 maart 2020

Nutricia werkt samen met diëtisten van de NHS en heeft enige tijd nagedacht over alternatieve manieren om u en uw patiënten te ondersteunen tijdens piekperiodes. Gezien de toenemende capaciteitbenodigdheden die voor ons liggen, heeft Nutricia zich gericht op hoe patiënten enteraal worden gevoed en beheerd in het ziekenhuis en bij ontslag.

Critical Care Specialist Group (CCSG) of the BDA Guidance on management of nutrition and dietetic services during the COVID-19 pandemic


25 maart 2020

De COVID-19 pandemie heeft geleid tot een ongekende uitbreiding en uitdaging voor onze Intensive Care-diensten. Dit vereist ongetwijfeld een aanzienklijke planning en herstructurering van diëtistische diensten om ervoor te zorgen dat we in deze periode een veilige en effectieve service kunnen bieden.

Onderstaand document is ontwikkeld door leden van de Critical Care Dietitians Specialist Group (CCSG) van de British Dietetic Association, rekening houdend met de huidige aanbeveling voor planning en lokale ervaringen tot nu toe.

Bij gebrek aan evidence-based begeleiding op dit gebied, is er gebruik gemaakt van de vervaringen en kennis die opgedaan zijn bij degenen die al met ernstig zieke patiënten met COVID-19 werken. Het document is up-to-date tot maandag 23 maart.

COVID-19 – Ervaring voedingsbeleid in ziekenhuis Bernhoven – Uden, “Werken in een onwerkelijke situatie”


22 maart 2020

Angelique van Empel en Laura van den Bogaard benaderden de NVD om hun kennis te delen. Hun werkomgeving is in de afgelopen dagen veranderd van perifeer ziekenhuis in een centrum voor acute zorg. Ze kregen vragen binnen van diëtisten van andere ziekenhuizen, en delen graag hun kennis en ervaring.

8TH ESPEN Symposium


11 februari 2020

8th ESPEN symposium: Malnutrition and Obesity: A Double Burden. 15 en 16 november 2020, Istanbul.

Oproep voor aanmelding nieuwe Associate Editors of Clinical Nutrition


11 februari 2020

Indien gewenst, gaarne reactie sturen voor 31-2-2020. Klik op onderstaande knop voor het aanmeldformulier en inleverinstructies.

ESPEN Research Fellowships 2020


31 januari 2020
ESPEN reikt ieder jaar research fellowships uit.

NESPEN

  • Horapark 9
    6717LZ Ede

  • 0318-693501
  • info@nespen.nl

  • KvK: 41136219

Agenda

Nieuws