Nieuws

ONCA congres 2023 A’dam – samenvattingen & interviews
Heeft u niet aanwezig kunnen zijn op het ONCA congres 2023 in Amsterdam, maar bent u wel geïnteresseerd? Of wilt u nogmaals genieten? Lees dan de samenvatting van alle gegeven presentaties en/of bekijk de interviews gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten op YouTube.

ESPEN LLL course Topic 18 – Nutritional Support in Intensive Care Unit (ICU) patients
5 oktober 2023 in Utrecht
Fysiek op locatie: 12.00 – 18.00 u – Van der Valk Hotel, Utrecht, Winthontlaan 4
Onder leiding van prof. dr. Marian de van der Schueren, HAN University of Applied Sciences

After ESPEN 6 oktober 2023
Symposium over de ontwikkelingen op het gebied van klinische voeding, metabolisme, health economics en ethiek.
Doelgroep: Diëtisten, verpleegkundigen, artsen, & apothekers
Het ESPEN symposium 2023 vindt dit jaar plaats in
Lyon, Frankrijk. Voor zij die niet in de gelegenheid zijn
om dit bij te wonen organiseren NESPEN en VVKVM in
samenwerking met Nutricia en Baxter op vrijdag
6 oktober het After ESPEN symposium. Tijdens deze dag
wordt u bijgepraat over de highlights van ESPEN 2023.
Wat kunt u verwachten?
Op het programma staan o.a. hoogtepunten van
ESPEN op het gebied van:
• public health, eetgedrag en health economics
• chirurgie & IC
• lichaamssamenstelling, metabolisme en GLIM
• voeding en bewegen bij ziekte
en wat nog meer?
ESPEN-posters tour, ESPEN early career faculty,
interactieve casuïstiek en natuurlijk gelegenheid
tijdens pauzes, lunch en borrel om bij te praten
met uw collega’s!
De PEG-app is LIVE!
De PEG-app is bedoeld als zelfhulpinstrument voor alle PEG-patiënten en hun mantelzorgers/thuiszorg, maar zeker ook nuttig voor ANIOS/AIOS/MDL-artsen met wat minder kennis en ervaring met PEG-sondes. De app gaat niet allen over PEG, maar ook over afgeleiden zoals PEG-J, PEJ, PEC.
De PEG-app is tot stand gekomen met hulp van een 5-tal sponsoren, app-bouwer everywhereIM BV, en MDL-artsen Linda Wanders (OLVG Amsterdam) en Lennard Gilissen (Catharina Ziekenhuis Eindhoven).
De PEG-app is LIVE en gratis te downloaden via de Apple store en/of de Google Play store.
Korte Vragenlijst aangaande Verbeterdoel Ondervoeding
Korte Vragenlijst aangaande Verbeterdoel Ondervoeding
Kenniscentrum Ondervoeding & Alliantie Voeding in de Zorg
Klik op de link voor het openen van de vragenlijst: Vragenlijst Verbeterdoel Ondervoeding
In de basisset medische specialistische zorg (MSZ) 2023 is door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het verbeterdoel ondervoeding opgenomen. Dit verbeterdoel heeft als doel om ondervoeding tijdig te herkennen en te behandelen voor, tijdens en na klinische opname. Dit kan in de kliniek een goede impuls zijn voor verbeteracties t.a.v. aanpak van ondervoeding bij volwassenen en kinderen.
Het Kenniscentrum Ondervoeding en de Alliantie Voeding in de Zorg ondersteunen u graag hierbij. We streven naar het delen van goede voorbeelden zodat ziekenhuizen van elkaar kunnen leren, elkaar stimuleren en inspireren en we hopen zo ook te voorkomen dat elk ziekenhuis het wiel opnieuw moet uitvinden. Dit doen we via de websites en de Goede Zorg Proef Je netwerkmeetings.
Met deze korte vragenlijst inventariseren we of ziekenhuizen het verbeterdoel ondervoeding oppakken en overgaan tot verbeteracties. Ook horen we graag uw knelpunten of vragen die er leven om indien mogelijk tools ter ondersteuning te ontwikkelen.
In het verleden werkte de IGJ met kwaliteitsindicatoren. Bij ondervoeding hadden deze kwaliteitsindicatoren betrekking op de screening en behandeling van ondervoeding tijdens de opname bij zowel volwassen als kinderen en op screening ondervoeding op de polikliniek geriatrie en de preoperatieve screening. In 2020 zijn deze indicatoren voor het laatst uitgevraagd.
We zijn benieuwd naar uw ervaringen en ideeën en willen u vragen deze vragenlijst voor 28 juni in te vullen. De vragenlijst zal ongeveer 10 minuten van uw tijd in beslag nemen. We hopen op een hoge respons. Mocht een andere medewerker in uw organisatie de vragen beter kunnen invullen, wilt u deze enquête dan doorsturen naar uw collega?
Al vast bedankt voor uw medewerking.
Voor aanvullende informatie over het verbeterdoel, klik hier
Voor aanvullende vragen m.b.t. de vragenlijst: info@kenniscentrumondervoeding.nl
MNI grant 2023
Wil je ondersteuning van NESPEN om mee te dingen voor de MNI grant 2023, stuur dan voor uiterlijk 21 april 2023 (LET OP: dit is een ruimere deadline!) je voorstel conform de voorwaarden op naar de secretaris van NESPEN: Cora Jonkers (c.f.jonkers@amsterdamumc.nl) én de voorzitter van NESPEN, prof. dr. Mireille Serlie (m.j.serlie@amsterdamumc.nl).
Informatie aangaande de MNI Grant is te vinden op de NESPEN website onder het kopje Sponsoring en op de volgende websites:
Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) Implementation Survey uw input is nodig!
In 2018 publiceerden wereldwijde voedingsexperts/-leiders een gestandaardiseerde aanpak voor de diagnose van ondervoeding: the GLIM Criteria for the Diagnosis of Malnutrition: A Consensus Report. De GLIM Implementation Working Group wil graag uw ervaring en mening horen rondom factoren die de implementatie van het GLIM framework in zowel praktijk als onderzoek kunnen beïnvloeden. De resultaten van de enquête zullen handvatten bieden voor de wereldwijde implementatie van GLIM. Uw deelname aan deze enquête is vrijwillig en door uw deelname geeft u toestemming. Individuele antwoorden op de enquête blijven anoniem. We schatten dat het invullen ongeveer 10 minuten duurt. Bij voorbaat dank voor uw deelname.
Gezocht: Associate editor
Ben je geïnteresseerd om associate editor te worden bij een van de hoogst aangeschreven tijdschriften op het gebied van voeding (impact factor 7.3), meld je dan aan via onderstaand formulier (deadline 15 mei 2022).
Sollicitatie geopend voor ESPEN Early Career Faculty
ESPEN is op zoek naar jonge wetenschappers die onderzoek doen in het veld van klinische voeding en metabolisme en geïnteresseerd zijn om te participeren in de Europese voedingsgemeenschap. Is dit iets voor jou? Check dan de bijlage en /of de ESPEN website voor aanvullende informatie.
NESPEN: voedingsbeleid adviezen voor COVID-19 patiënten
In 2020 heeft NESPEN een document ontwikkeld waarin advies wordt gegeven omtrent voedingsbeleid bij COVID-19 patiënten. In 2022 is er een revisie van het adviesdocument gepubliceerd. Het voedingsbeleid is indien mogelijk conform de geldende ESPEN en ASPEN richtlijnen. Er worden ervaringen gedeeld en adviezen voorgesteld, omdat er situaties lijken te zijn bij de COVID-19 patiënten, waarbij niet altijd de geldende richtlijnen gevolgd kunnen worden om verschillende redenen.
Het document is tot stand gekomen door ervaringen van dr. Ingrid Gisbertz en haar team (MDL-arts en hoofd voedingsteam, Ziekenhuis Bernhoven, Uden), het landelijk Netwerk Diëtisten IC en aangevuld via het nationaal netwerk van NESPEN bestuursleden. Adviezen zijn derhalve practice based en NIET evidence based.
ESPEN Education Grant
ESPEN members kunnen een Educational Grant aanvragen om een training te doen in een van de gespecialiseerde centra in Europa en/of Azië. Deze training omvat meedoen aan internationale, nationale en/of regionale projecten ter bevordering van kennis en kunde aangaande klinische voeding. Alle informatie aangaande de verschillende participerende centra en hoe de Educational Grant aan te vragen is te vinden via onderstaande button.

ESPEN webinar on Hospital Nutrition
15-2-2022, 14.00-15.30 u
Verplichte, maar GRATIS, registratie.

Nutrition Winter Webinar
Op 25 januari, van 14.00 – 16.30 (UCT + 2) staat het Nutrition Winter Webinar gepland.
Speaker and topics
- 14.00 – 14.15 Welcome and information on Nutrition Winter School
- 14.15 – 14.45 Nutrition and COVID-19. Professor Usula Schwab, University of Eastern FInland
- 14.45 – 15.15 Vitamin D, immune health and COVID-19 Professor Martin Hewison, University of Birmingham
- 15.15 – 15.45 Probiotics, the nasopharyngeal microbiome and SARS-CoV-2, Professor Sarah Lebeer, University of Antwerp
- 15.45 – 15.55 A mini break
- 15.55 – 16.30 Detailed information about the upcoming Nutrition Winter School 2023, which will take place January 23-27 2023 in the Finnish Lapland
Nieuwe FMS richtlijn Perioperatief Voedingsbeleid
Per 26-1-22 is de nieuwe landelijke richtlijn over het perioperatieve voedingsbeleid verschenen.
Indienen abstract ESPEN 2021
Lever uw bijdrage aan de toekomst van klinische voeding en metabolisme door uw abstract in te dienen bij ESPEN.
Lees voor het indienen van uw abstract zorgvuldig alle instructies. Een paper mag niet worden ingediend als deze al internationaal is gepresenteerd. Dien uw abstract in voor 7 april 2021.
ESPEN 2020 on-demand library
De ESPEN congreswebsite 2021 gaat binnenkort live. In de tussentijd heeft u toegang tot de ESPEN 2020 on-demand bibliotheek.

Webinar TPV in de praktijk
Op donderdag 19 november, van 09.00 uur t/m 10.00 uur vindt het Webinar TPV in de praktijk plaats.
Heb je zicht op welke patiënten je in de thuissituatie behandelt of wil behandelen met TPV? Als gevolg van de nieuwe maatregel van ZINL worden alle kosten voor de toediening van TPV in de thuissituatie gedeclareerd door het ziekenhuis. Is je ziekenhuis al klaar voor de gevolgen van deze verandering? Weet je al hoe je straks de dienstverlening en de wekelijkse declaraties gaat organiseren? En hoe het zit met de OZP’s? Professor Mireille Serlie uit het Amsterdam UMC praat je op donderdag 19 november in een uur helemaal bij. Daarnaast krijg je voldoende mogelijkheid om vragen te stellen.
ESPEN: guideline COVID-19
De COVID-19 pandemie stelt ongekende uitdagingen en bedreigingen voor patiënten en gezondheidszorgstelsels wereldwijd. Acute respiratoire complicaties die een intensive care-afdeling vereisen, zijn een belangrijke oorzaak van morbiditeit en mortaliteit bij COVID-19 patiënten.
Onderstaande guideline is ontwikkeld door Barazzoni R, Bischoff SC, Krznaric Z, Pirlich M, Singer P, onderschreven door de ESPEN-raad, ESPEN-verklaringen van deskundigen en praktische begeleiding voor voedingsmanagement van individuen met sars-cov-2-infectie.
Critical Care Specialist Group (CCSG) of the BDA Guidance on management of nutrition and dietetic services during the COVID-19 pandemic
De COVID-19 pandemie heeft geleid tot een ongekende uitbreiding en uitdaging voor onze Intensive Care-diensten. Dit vereist ongetwijfeld een aanzienklijke planning en herstructurering van diëtistische diensten om ervoor te zorgen dat we in deze periode een veilige en effectieve service kunnen bieden.
Onderstaand document is ontwikkeld door leden van de Critical Care Dietitians Specialist Group (CCSG) van de British Dietetic Association, rekening houdend met de huidige aanbeveling voor planning en lokale ervaringen tot nu toe.
Bij gebrek aan evidence-based begeleiding op dit gebied, is er gebruik gemaakt van de vervaringen en kennis die opgedaan zijn bij degenen die al met ernstig zieke patiënten met COVID-19 werken. Het document is up-to-date tot maandag 23 maart.
Helping to manage enterally fed patients in hospitals during COVID-19
Nutricia werkt samen met diëtisten van de NHS en heeft enige tijd nagedacht over alternatieve manieren om u en uw patiënten te ondersteunen tijdens piekperiodes. Gezien de toenemende capaciteitbenodigdheden die voor ons liggen, heeft Nutricia zich gericht op hoe patiënten enteraal worden gevoed en beheerd in het ziekenhuis en bij ontslag.
COVID-19 – Ervaring voedingsbeleid in ziekenhuis Bernhoven – Uden, “Werken in een onwerkelijke situatie”
Angelique van Empel en Laura van den Bogaard benaderden de NVD om hun kennis te delen. Hun werkomgeving is in de afgelopen dagen veranderd van perifeer ziekenhuis in een centrum voor acute zorg. Ze kregen vragen binnen van diëtisten van andere ziekenhuizen, en delen graag hun kennis en ervaring.
Oproep voor aanmelding nieuwe Associate Editors of Clinical Nutrition
Indien gewenst, gaarne reactie sturen voor 31-2-2020. Klik op onderstaande knop voor het aanmeldformulier en inleverinstructies.

8TH ESPEN Symposium
8th ESPEN symposium: Malnutrition and Obesity: A Double Burden. 15 en 16 november 2020, Istanbul.
ESPEN Research Fellowships 2020
ESPEN reikt ieder jaar research fellowships uit.